Onderzoek 3D-printen: Hoe de 3D-printer onze samenleving verandert.

Veel mensen zijn nog niet bekend met de 3D-printer. Desondanks begint de 3D-printer langzamerhand steeds meer zijn toetreden te maken in onze cultuur. Het zal niet lang meer duren voordat de 3D-printer bij veel huishoudens in de woonkamer staat. Maar de 3D-Printer zal veel veranderingen met zich mee brengen. Deze veranderingen zijn op dit moment nog niet zichtbaar omdat de 3D-printer nog geen standaard onderdeel van onze inboedel is. Zodra dit wel het geval is kunnen de mensen, die dan in bezit zijn van een 3D-printer, gemakkelijk fysieke producten printen. Maar wat betekend dit voor de grote bedrijven zoals Nike bijvoorbeeld, als je je schoenen dan zelf thuis uitprint? Waarom zou je deze dan nog kopen? Ook op het gebied van geneeskunde word de 3D-printer steeds populairder. Organen, protheses, kunstheupen en dergelijke kunnen steeds gemakkelijker worden geprint.

Unt75itledBron: http://djy4v7w60ym8o.cloudfront.net/wp-content/uploads/2012/07/20120720-Chart-3D-Printing-First-Engagement.png(http://on3dprinting.com/2012/07/20/results-of-first-survey-on-3d-printing-adoption-education-services/)

3D-Printer

Rond 1984 maakte de wereld voor het eerst kennis met de 3D-Printer. Toch kostte het nog veel tijd voordat de 3D-printer voor commerciële doeleindes kon worden gebruikt. Pas in de 21ste eeuw werd het ook voor particulieren mogelijk om een 3D-printer aan te schaffen. Op dit moment is de prijs van een 3D-printer nog vrij hoog, en dus nog niet voor iedereen beschikbaar. Maar zo ging dat ook met de eerst computer, toen deze werd geïntroduceerd. Tegenwoordig heeft het grootste gedeelte van de gezinnen in de westerse landen wel één of meerdere computers thuis. Het gros van de bevolking was al bekend met het printen van inkt op papier. Maar nu is het dus ook mogelijk om fysieke producten uit te printen. Dit word gedaan door elke keer een laagje boven op een ander laagje te printen waardoor er een 3D object ontstaat.

Ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen

Toen de 3D-printer net op de markt kwam was het alleen nog mogelijk plastic te printen. Hierdoor kunnen mensen thuis bijvoorbeeld hun eigen speelgoed of onderdelen voor apparaten printen. Zoals Chris Anderson in zijn boek beschrijft dat mede door de 3D-printer, internet en open-source communities het steeds makkelijker word om een eigen bedrijfje te starten zonder financiële steun. En zo is het mogelijk producten te maken die helemaal op de wens van de gebruiker aansluit. Volgens Anderson is daar ook steeds meer behoefte aan, want iedereen is ondertussen wel uitgekeken op standaard producten. Maar de ontwikkelingen op het gebied van printen zetten zich voort waardoor het nu ook mogelijk is om met andere grondstoffen te printen zoals metaal en zelfs cellen. Hierdoor is het straks mogelijk is om complete organen te printen. Mensen die een orgaan nodig hebben zullen dan niet meer jaren op de wachtlijst hoeven te staan. Buiten dat worden er in landen zoals India en China nog steeds onschuldige mensen vermoord om hun organen. Deze organen worden dan verkocht voor veel geld op de zwarte markt. Daarnaast is NASA nu bezig met het testen van voedsel dat is uitgeprint. Hierdoor is het mogelijk voor astronauten om tijdens een lange vlucht zelf hun voedsel te maken. Zodra het printen van eten globaal word geïntroduceerd zou dit ervoor kunnen zorgen dat niemand in de wereld straks meer honger lijdt.

 

Gevolgen op macroniveau

Zodra de 3D-Printer een standaard geworden in ons leven zullen er veel dingen gaan veranderen. Zoals Anderson zegt zullen er meer kleinere bedrijfjes ontstaan die precies kunnen maken waar de klant om vraagt, gepersonaliseerde producten. Grote bedrijven zoals Nike zullen dan misschien alleen de templates gaan verkopen. Maar dan zal de wetgeving rond auteursrechten ook aangepast moeten worden, want anders kunnen dit soort bedrijven niet meer hun geld uit de verkoop van artikelen halen. Wat betreft het printen van voedsel en organen zouden dat perfecte oplossingen zijn voor twee grote problemen. Er zullen dan minder mensen op de wachtlijst moeten staan voor organen en ook zullen er geen mensen meer vermoord worden vanwege hun organen. Het printen van eten is natuurlijk niet een oplossing voor iedereen. Want sommige Afrikaanse hebben niet overal de apparatuur om een 3D-Printer aan te sluiten. Maar er zullen in ieder geval veel minder mensen honger lijden.

Bronnen:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s